Benelux netwerk voor interim managers en consultants

 In tien jaar tijd is het aantal consultants vertienvoudigd

De helft van de ondernemers brengen interim management in verband met crisismanagement.

Interimmarkt financials trekt weer aan

3 op 4 bedrijven zoeken Interim baas (april 2018)


In tien jaar tijd is het aantal interim managers vertienvoudigd

Het moet de snelst groeiende beroepsgroep van de Benelux zijn. Je eigen kennis en expertise ter beschikking stellen aan bedrijven is een lucratieve bezigheid geworden. En de groei van het leger consultants is nog niet ten einde. Zeker met de huidige tekorten op de arbeidsmarkt is er een grote vraag naar specifieke kennis.

Expertise, mensenkennis en een uitgebreid netwerk

Er zijn heel wat verschillende consultants, maar wat ze gemeen hebben, is dat ze bedrijven met kennis en kunde ondersteunen. Dat kan op allerlei gebieden zijn. De grootste groep zijn de ICT’ers, gevolgd door HR-consultants, financiële consultants, en communicatie-consultants.

‘Vaak zijn het mensen die al een lange carrière als loontrekkende achter de rug hebben. Dan kiezen ze ervoor om voor zichzelf te beginnen en de opgebouwde expertise ter beschikking te stellen van opdrachtgevers,

Consultancy is vaak een interessant alternatief voor 50-plussers die na een herstructurering hun baan kwijtraken. Ze hebben veel ervaring en kunnen specifieke kennis aanbieden in bepaalde domeinen. Eigen baas zijn is dan vaak aantrekkelijk, omdat ze veel vrijheid hebben om te bepalen hoeveel werk ze nog willen doen.

Uit zijn gegevens blijkt dat slechts 23 procent van de freelancers ouder is dan 55. Die groep omvat wel meer dan alleen consultants: ook coaches, mentors en interim managers.

De vraag naar de expertise van consultants groeit, omdat bedrijven er dankbaar gebruik van maken. Externe kennis inhuren is bij bedrijven een groeiend fenomeen. Je houdt de kosten onder controle en je kunt à la carte werken’.

Vechten voor de klanten

Daarbij komt dat veel mensen het aantrekkelijk vinden om als consultant aan de slag te gaan. Het biedt meer afwisseling dan werken in loondienst, het inkomen is vaak hoger en de work/life-balans beter. Het klassieke beeld is dat consultants lange uren maken, en dat klopt ook wel. Maar ze kunnen vaak thuis werken, ze kunnen zelf beslissen om opdrachten aan te nemen of te weigeren, en als ze een sabbatical willen nemen, is er niemand die ze tegenhoudt.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Omdat er steeds meer consultants bijkomen, is de concurrentie stevig. Bijna de helft van hen ligt ervan wakker hoe moeilijk het is om nieuwe opdrachten te vinden. Ruim de helft verdient goed tot zeer goed en maakt zich geen zorgen. Maar drie op de tien ­komen maar net rond en 14 procent verdient eigenlijk te weinig. Ze moeten vechten voor klanten. Vaak is dat aantal beperkt tot een handvol klanten per jaar. Daarom sluiten de meeste interim managers zich aan bij een organisatie als Interimmanagers.be. Zij zorgen voor de juiste match tussen opdrachtgever en consultant.

De helft van de ondernemers brengen interim management in verband met crisismanagement.

Daar is iets van aan want vaak worden zelfstandige managers ingehuurd voor het oplossen van problemen. Dat is echter slechts een deel van het verhaal. Vooral de jongste jaren groeit het aantal interim opdrachten waar beroep wordt gedaan om externe professionele kennis zonder dat er sprake is van een crisis in de organisatie. Al blijft het element spoed wel aanwezig als bedrijven een interim-manager inschakelen.

Volgens schattingen uit de sector worden ongeveer 5000 interim management opdrachten per jaar uitgevoerd. Een groot deel werkt samen met gespecialiseerde bureaus.

Niet alleen de aard van de opdrachten is geëvolueerd, ook het profiel van de interim-manager is gewijzigd. De rijpe vijftiger is niet langer het meest voorkomende specimen. Vandaag is het grootste deel van de populatie te vinden in de leeftijdsgroep van 40 tot 55 jaar. Het valt op dat ook bij deze “jongeren” ervaring en geloofwaardigheid aanwezig zijn.

Wat brengt een mens ertoe om op zelfstandige basis interim-manager te spelen? De motieven zijn heel verscheiden en komen vaak in combinatie met elkaar voor. Wie zijn vaste baan verliest neemt het idee alvast in overweging. Maar ook een intrinsieke zin voor projectwerk, zelfstandig ondernemerschap, voor moeilijke uitdagingen kunnen motiverende factoren zijn.

Terug naar boven

 

 


 

Interimmarkt financials trekt weer aan  

Tarieven interim managers stijgen nu al

Interimprofessionals gaan weer goede tijden tegemoet. Zeker voor financiële posities is de vraag momenteel groter dan het aanbod. En niet alleen voor zware seniorposities, maar juist voor mediors zijn er weer volop interim banen voorradig.

Dit komt doordat finance teams flink groeien, terwijl er bovendien door de toegenomen arbeidsmobiliteit ook meer gaten vallen. Dat blijkt uit het Global Salary Report van Robert Walters. Tot vorig jaar waren het magere tijden voor interim managers door de zwakke arbeidsmarkt. Nu de werkgelegenheid weer aan het groeien is, stijgt daardoor direct de vraag naar interim-professionals.

Het aantal vacatures aan de top stijgt niet zozeer, er staat tenslotte nog steeds maar één manager aan het hoofd. Maar er is juist behoefte aan mensen die toe zijn aan de tweede stap in hun carrière, met name tussen de twee en acht jaar ervaring.

Werknemers durven weer over te stappen naar een betere baan en teams groeien. Goede kandidaten voor een positie zijn momenteel niet direct beschikbaar. Daarom hebben veel werkgevers tijdelijk vervanging of aanvulling nodig. De afgelopen jaren werden interim-professionals vooral op projectbasis ingezet. Nu ook weer als tijdelijke oplossing totdat iemand voor vast gevonden is.

Veel professionals staan er niet bij stil, maar zelfs voor een financial met pas twee jaar werkervaring kan het op dit moment al interessant zijn om als interim manager te beginnen. Tekorten binnen finance teams worden nu veelal opgevangen met een flexibele schil van gedetacheerd personeel, maar door u als zelfstandige op de markt aan te bieden kan je een veel beter inkomen genereren. Bovendien heeft u meer invloed op het type opdracht waarop u gaat werken.

Uurtarieven

Door de toenemende vraag naar financiële specialisten met juiste opleiding  is de verwachting dat de uurtarieven stijgen. Die stijging is nu al te zien. Ook de financiële dienstverlening als branche is bezig met een comeback. Voor compliance en risk-medewerkers is weer volop werk. En niet alleen op interim-basis zijn er opdrachten, ook vaste banen zijn er weer volop.

Terug naar boven
Drie op vier bedrijven zoeken een interim baas

Steeds meer Belgische bedrijven maken gebruik van een interim-manager, een professional die tijdelijk wordt ingeschakeld in een bepaalde afdeling van de onderneming. Drie kwart van de financieel directeurs wil er dit jaar nog één inschakelen.

Volgens de federatie van de HR-dienstverleners Federgon is het aantal interim-managers vorig jaar al met 9% gestegen. Door op kritieke momenten zo'n tijdelijke baas in te schakelen, kan een onderneming gebruikmaken van diens expertise en ervaring voor zolang dat nodig is - meestal een periode van minder dan een jaar. Interim-managers zijn voornamelijk interessant omdat ze gespecialiseerd zijn, onmiddellijk inzetbaar en een hogere kostenefficiëntie garanderen. Ook moeten ze zich minder lang inwerken.

Uit een studie van rekruteringsbedrijf Robert Half, uitgevoerd bij 200 financieel directeurs, blijkt dat 75% van de Belgische CFO's in 2016 een interim-baas aan het werk wil zetten. Dat spoorde de Vlerick Business School ertoe aan een nieuwe masteropleiding aan te bieden. Het gaat om een vierdaags programma in het Engels, gericht op managers met minstens tien jaar ervaring en kost bijna 4.000 euro. (CMA)
Dit programma wordt ook aangeboden via Interimmanagers.be 

Terug naar boven